יום שבת, 28 בדצמבר 2024

נגמר

 המסיק נגמר

נהיה שקט, דממה.

כבר לא קם מוקדם בבוקר.

בקושי רואה את הזריחה.

שנה מאתגרת ,כול שנה והיחוד שלה אבל השנה ממש אתגר.

האתגר הראשון עובדים.

החקלאות מבוססת על הרבה עבודת ידיים, והמסיק אינו שונה מכך.

היום אנחנו עובדים עם מכונות ידניות שמפילות את הזיתים לקרקע, ובכול זאת עדיין צריך מישהו שיפעיל אל המכונות, עדיין צריך עובדים לאסוף את היריעות עם הזיתים  ולשפוך  במכל . בקיצור ידיים.

אז בתחילת העונה סיכמתי עם קבוצה שתעבוד אצלי , והינה מגיע מועד המסיק והם מפחדים, הם לא מוכנים להגיע לשדה אליעזר כיוון שהמקום מטווח. בכול זאת מלחמה (מי זוכר).

בעיה.

במושב יש קבוצה של קוטפים , חברה משוחררי צבא שעובדים בעבודה מועדפת בחקלאות , גם איתם סיכמתי ואז טלפון הקבוצה יורדת דרומה כיוון שאין להם עוד עבודות , בסוף שיכנעתי אותם שאני זקוק לעובדים לפרק זמן ארוך והם באו, ומצאתי עוד קבוצה, ולבסוף היה לי צוות שימסוק את הזיתים.

 במגזר מתבססים על שב"חים שימסקו להם את הזיתים והשנה לאור המצב לא היו שב"חים אז הם מסקו עם המשפחה , במועד לא מתאים ולא היה שמן בזיתים.

אחוזי השמן היו נמוכים מאוד כיוון שלא היה קר בזמן המסיק.

ובכול זאת סימנו למסוק ויש שמן זית מצויין.


אלון קמינקר

ניתן לרכוש שמן זית 0522369955


יום שני, 18 בנובמבר 2024

שיקוע

"זהו אלון אתה עכשיו מוסק ומה עם השמן?" 

נכון התחלנו למסוק וכול היום אנו מגיעים עם הזיתים שנמסקו בבוקר לבית הבד, ושם בתהליך של כשעתיים נאצר שמן הזית.

למעשה שמן הזית שיוצא מהמכונות עדיין לא מוכן , הנוזל שיוצא מהמכונות ומוכנס לג'ריקנים נראה יותר כמו "מיץ זיתים" ולא שמן זית. בשלב זה מתחיל תהליך כימי בתוך הנוזל ללא התערבות חיצונית שבו מתגבש שמן הזית , תהליך שאורך כחודש ובסיומו אנו מקבלים את הנוזל החביב עלינו את שמן הזית המוכר.



בנוסף בתהליך אצירת שמן הזית מופרדים  החלקים המוצקים(גפת) מהנוזל , אבל לא באופן מוחלט, נשארת שארית של גפת בנוזל ולכן אנו מכניסים את הנוזל לחביות שיקוע, חבית גדולה של 400 ליטר שלה שנו ברזים , אחד בתחתית לניקוז הגפת והאחר מעט יותר גבוה , בדופן החבית ממנו ממלאים את האריזות שבהן משווק שמן הזית שלנו , גם תהליך זה של השיקוע אורך כחודש.

את החבית הראשונה מילאנו בשמן זית מזן "סורי" ב5/11/24 כך שבראשית דצמבר יהיה ניתן להשתמש בשמן הזית המאוחסן בתוכה, את שמן הזית מזן "ברנע" מילאנו ב17/11/24 , כך שניתן באמצע דצמבר להנות משמן זית זה.

בבית הבד

 אנחנו כבר באמצע המסיק והשנה , שנה מוזרה.


(מסיק זיתים משק קמינקר שדה אליעזר נובמבר 24)

כולם סיפרו שהינה הולך להיות "ים של זיתים" הכרמים עמוסים ונראה שתהיה שנה כמו לפני שנתיים, כמות מטורפת של שמן זית .

סיפרו ולא היא.

במגזר מתבססים על עבודה של שב"חים , היו מבאים אוטובוסים מאזור ג'נין ושכם ואלו היו מוסקים להם את הזיתים. אז ברור שלאור המצב זה לא קורה , ולא יכול לקרות, אין שיירות של אוטובוסים מהשטחים. ולכן המשפחות הן אלו שמוסקות , קצת , מעט ולא תמיד במועד הנכון.

בסכנין וערבה ובכול בקעת בית הכרם היה ברד לפני שבועיים שהפיל חלק מהזיתים והוריד את כמויות השמן .

ואנחנו שמתחילים למסוק קצת יותר מאוחר התחלנו למסוק , בשנה של עומס אני מצפה , לתור אין סופי בבית הבד, 2 מכונות שהתפוקה שלהן 4 טון זיתים בשעה , עובדות ללא הפסקה כאשר במכונות נמצא מספר 26 ואני מקבל את המספר 79 וממתין בסבלנות לתור שלי שיהיה בעוד 5-6 שעות.כשהתחלתי למסוק השנה לפני כשבועיים הייתי לבד בבית הבד, אתמול פרקנו את הזיתים ישירות מהמשאית יש "לבור". והתחלתי לשאול את עצמי היכן "ים של זיתים"???

כנראה שהשנה תמשיך להיות מוזרה.

ובבית הבד .....

אני מטפל בזיתים שלי , משגיח על המכונות , בודק שהתהליך בבית הבד תואם את הדרך שלי להפקת שמן זית . ולכן אני מתרוצץ בין הנקודות השונות, בבית הבד מהבור למרסקת , מהמרסקת למיקסרים , משגיח על הדיקנטור ועין על הצפרטור וברור שאני מעורב בבית הבד ובתהליך, בנוסף לא מגולח, בגדים ספוגים באדי שמן זית ואבק מהמסיק של הבוקר . וכנראה נראה כחלק מהעובדים בבית הבד. כבר קרה מספר פעמים שפנו אלי בערבית ואני עונה להם (אני דובר ערבית רהוטה עם מבטא לא משהו) ואחרי מספר משפטים אומרים לי אני ההיתי בטוב שאתה "מין אל מאצרה" מבית הבד. השבוע פנה אלי מגדל זיתים  יהודי בעברית ועניתי לו ואז הוא התחיל לדבר איתי בערבית וגם עניתי לו , אני בטוח שעד עכשיו הוא בטוח שאני חלק מהמגזר (יש תמונה שלי באתר ועם בגדים נקיים באווירה אחרת ברור אך אני נראה) .

אז אנחנו בחצי הדרך ויש לנו שפע שמן כמו בכול שנה.

ואנו שמחים שהמלחמה עומדת להסתיים ושכננו/חברנו מצפון יחזרו הביתה . בתקווה שהחטופים יחזרו  , הפצועים יחלימו ושותפים לאבלן של המשפחות .

אלון קמינקר


יום חמישי, 31 באוקטובר 2024

התחלנו למסוק


חושך הציפורים נמות וטרם הקיצו.

קמים מוקדם .

אתמול כבר  הכננו את כול הציוד, בדקנו אותו , רכשנו ציוד חדש, והעמסנו אותו על העגלה היחודית למסיק.

ממתינים לעובדים בשטח והם מגיעים.

תדריך קצר, בטיחות .

פורשים את היריעות על האדמה, מחברים את המכונות לגנרטורים והינה אנחנו מוסקים.

כאילו לא עברה שנה, כאילו רק אתמול סיממנו יום מסיק והיום אנחנו ממשיכים.

אז התחלנו למסוק.

אלון קמינקר


יום ראשון, 20 באוקטובר 2024

מועד המסיק

 בערך 3 פעמים ביום אני מקבל טלפון מה קורה עם שמן הזית?

ואני עונה סבלנות , שמן הזית החדש עוד מעט יימסק וייאצר.

אז זהו מתי מוסקים?

מה שקובע את מועד המסיק זה עצי הזית עצמם  . והטבע. נהוג למסוק את עצי הזית כאשר פרי הזית חצי שחור וחצי ירוק , דהינו מחצית מהזיתים שחורים ומחציתם ירוקים , למי שהצטרף אלינו כעת אז ידע שבתחילה פרות הזית ירוקים לחלוטין ולקראת הסתיו הם משחירים, כמו תפוזים תחילה ירוקים ועם ההבשלה שלהם הם נהפכים לכתומים, כך הזית קודם ירוק וכאשר הוא בשל פרי הזית משחיר.

פרות זית ירוקים הם בעלי שמן זית ארומתי וטעמים עזים  ועם חומציות נמוכה מנגד עם אחוזי שמן נמוכים , ככול שהזית משחיר עולים אחוזי השמן בפרי הזית והטעמים מתעדנים ועולה החומציות, כאשר אנו מוסקים חצי ירוק וחצי שחור, אנו מקבלים אחוזי שמן נאים טעמים מתונים וחומציות נמוכה , ולכן מקובל להמתין עד אשר חצי מפרות הזית משחירים. 

הגורמים המשפעים על הבשלת פרות הזית הם בראש והראשונה מזג האוויר, צריך שיהיה קר, משקעים/גשם משפיעים על השחרת הפרי, מנות אור וחושך .

כיוון שכרמי הזיתים שלי מושקים במהלך כול השנה אני יכול לתזמן את מועד הבשלת הפרי ע"י עצירת ההשקיה, כשבועיים לפני המועד, כאשר פרות הזית "שוברים צבע" מתחילים לשנות את הגוון שלהם מירוק עז ,לירוק צהבהב,  לסגול ולשחור אני מפסיק להשקות , וכמה ימים לפני מועד המסיק משקה בשנית ואז מוסק, בצורה זו אנו מדמים את התהליך הטיבעי שקורה עם הגשם הראשון , ובכך אנו "שולטים" במועד המסיק במידה מסויימת , מובן שלא ניתן לתזמן את המועד לאוגסט אלה אנו מדייקים את מועד המסיק לתחילת נובמבר.

השנה יש יבול בכול הארץ 

נקווה למסיק מוצלח , להשבת החטופים לביתם, לשיבת שכנינו מצפון לביתם וגם לדרומיים , לבריאות לפצועי צה"ל ונחמה למשפחות החללים .

מועדים לשמחה

אלון קמינקר

יום שלישי, 15 באוקטובר 2024

אבא

 אבי עליו השלום ישראל זאב קמינקר נולד בגבעתיים , הוריו אהרן ולאה קמינקר זיכרונם לברכה עלו לארץ "מבסרביה" חבל ארץ שגבל בין רוסיה לרומניה והיום נמצא במולדביה.

בארץ ,בגבעתיים , הקימו הוריו של אבי  רפת לחלב (אז לא היו מקררים ולכן היה צורך בהספקה ישירה של חלב מעטין הפרה לכוס  הצרכן ולכן הרפת שכנה בישוב עירוני) ובנוסף על החלקה הקטנה שלהם גידלו עצי פרי וירקות, חלקם לצריכה עצמית וחלקם למכירה, כך שבסופו של יום אבי נולד וגדל כחקלאי.

בראשית 1962 התיישב אבי בעמק החולה בשדה אליעזר והקים משק חקלאי משל עצמו שהתבסס על עצי פרי , תפוחים, אגסים,אבוקדו ,שקדים ,תפוזים, קליפים , שזיפים , לימקווט וקומקווט. כול כמה שנים נעקרו מטעים וניטעו אחרים במקומם.

יום אחד בביקורו של אבי באחת מהמשתלות הביא הביתה 15 שתילים של עצי זית , מה עושים איתם?  איפה נוטעים אותם ? הוחלט לנטוע אותם לרגלי ההר הצמוד למשק שלנו . ואני בערך בהיותי בן 17 התחלתי לטפל בעצי הזית הללו, להשקות אותם עם צינור "בצלחות" לגזום וטפל, והינה בן עצי הזית הללו צמח  לו עץ זית בר, עץ זית שהתפתח מזרע שהגיע באופן טיבעי למקום והחל לצמוח, עץ זה קיבל טיפול , וכך גדל ונהיה לעץ.

את עץ הזית  הזה אבי אהב , הוא מסק אותו וכבש את זיתיו כשהם שחורים במלח ואכל אותם ונהנה מהם .ברבות השנים כשחזרתי עם משפחתי למושב והתחלתי לגדל עצי זית  בצורה מקצועית החלטתי להרבות את אותו עץ זית הזה , ביקשתי מהשתלן עודד ממשתלת תליל להכין לי שתילים מהעץ הזה לזכרו של אבי וכך בחלקה קטנה נטעתי שורה בודדת של עצי זית מהזן הזה .

זן זה מקדים את הזנים האחרים, זיתיו משחרים מוקדם ולכן מסקתי את השורה הבודדת הזו והפקתי ממנו שמן זית.

יצא ממנה שמן זית מעולה , עדין , לא מריר עם חריפות עדינה , כמיטב הטעם של החך הישראלי ,תענוג.

בעצים אלו הנצחתי את זכרו של אבי עליו השלום ישראל זאב קמינקר , עוד כחודש ב כט' בחשוון ימלאו 23 שנים לפטירתו יהיה זכרו ברוך.


אלון קמינקר

יום חמישי, 12 בספטמבר 2024

יחמור

אתה גר ליד שמורת טבע אמר לי חבר .

עניתי לו : ממש לא אני גר בתוך שמורת טבע.

והינה היום בסיבוב הקבוע שלי בכרמי הזיתים אני רואה מול העניים יחמור זכר רובץ בצל עצי הזית, וממש לא בא לו לזוז משם. ממש מחזה סוראיליסטי באמצע כרם הזיתים .








חשבתי לעצמי: " וואלה " הבהמה הזו יודעת מה היא רוצה, יודעת מה נעים וכיף ומה עושה לה טוב. אין כמו לרבוץ בצל עצי הזית במקום להסתובב בשמש הקופחת. ממש יודעת מה היא רוצה.

כרם הזיתים הזה נמצא בסמוך לכביש 90 בכניסה לשמורת החולה, אולי קילומטר בקו אווירי מהשמורה.

במסגרת השבת חיות הבר הקדומות לארץ הביאו יחמורים לאיקלום בשמורת החולה, וכן "בא" לאותו זכר לרבוץ בן עצי הזית.

כיוון שאנו סמוכים לשמורת החולה, בעונת המסיק אנו רואים עגורים , ציפורים נודדות כגון שקנאים וחסידות.

וחיות בר הנמצאות בקרבת מקום ונהנות מצל עצי הזית.

וברקע אנו שומעים את ההפגזות היוצאות משטחנו ומכוונות לחיזבאללה ולבנון, וברקע לצערנו נשמעות אזעקות .

ועצי הזית מלבלבים עם היחמורים עם הציפורים ועם ההפגזות וכבר ממש מיד לאחר החגים אנו מוסקים.

אז שהחטופים יחזרו לביתם , והמפונים יחזרו לגליל ולנגב, הפצועים יחלימו, ותנחומים למשפחות החללים. 


אלון קמינקר

ובאשר

יום חמישי, 22 באוגוסט 2024

חצבים

החצב הינו מבשר הסתיו , כאשר אתה רואה את החצבים פורחים אתה מבין שהסתיו כבר כאן, אומנם חם בחוץ, הביל ומזיע, אבל זה פרפור הגסיסה של הקיץ.

החצב כשמו כן הוא חוצב את דרכו באדמה הקשה, באדמה היבשה החוצה ופורח, משימה לא פשוטה לפרח, אבל זה החצב, פתאום בשדות הקמל יש תפרחת ניצבת של עמוד פרחים, פרחי החצב.



חצבים שדה אליעזר 22/8/24





ומה בזיתים?

בעוד כחודשיים, בראשית נובמבר יחל מסיק הזיתים לשמן זית. (מוסקים זיתים לכבישה כבר בעוד כחודש) , לאחר עונה הזוייה שבה לבודדים היו זיתים על העצים, (כמוני) והם אלו שאצרו את הזיתים לשמן זית . השנה יהיה שמן זית אבל בצורה מוגבלת, במגזר שכרמיו אינם מושקים יהיה מעט שמן זית וזאת כיוון שבמועד הפריחה היה יום חם מאוד, עצי הזית היו צמאים והם יבשו את הפרחים ובכך פגעו בפריחה, אצלנו שכבר ממועד הפריחה ועד המסיק אנו משקים יום יום (למעט שבת) יש שפע של זיתים על העצים.

תהליך הגדילה של פרי הזית מהפריחה ועד המסיק הינו פשוט : מיד עם הפריחה פרי הזית גדל לכמעט למימדו הסופי וזאת עד תחילת החום הגדול ביוני, בימים שחם החל מאמצע יוני ועד לזמן הזה אמצע אוגוסט פרי הזית  כמעט ואינו גדל. וכעת  מעכשיו ועד למסיק הפרי גדל למימדו הסופי. 

אנו רוצים שפרות הזית יהיו גדולים וזאת על מנת שנפיק כמות מרבית של שמן זית, ומובן שזיתים גדולים מפיקים שמן זית רב יותר מאשר זיתים קטנים ולכן הגברנו את כמות המים בהשקיה וזאת עד למחצית חודש אוקטובר כשבועיים לפני המסיק במועד זה מורידים את כמות המים (ונדבר על זה בעתיד)




אז מה נומר בשנה מטורפת כזו שהחטופים יחזרו לביתם במהרה ובחיים. שפצועי צה"ל יחלימו ולמשפחות החללים נחמה (בבניין ציון וירושלים תנוחמו)  .

ולעם ישראל שישכון לבטח איש תחת גפנו ותחת תאנתו (וגם תחת צל עצי הזית)


אלון    קמינקר

052-2369955

יום רביעי, 29 במאי 2024

שמן הזית נגמר

 שנה כזו עוד לא הייתה

לפני שנה הייתה שנת שפע בעצי הזית , בתי הבד לא ידעו מה לעשות עם העודף הרב שהם אצרו , באמצע העונה היתנו בתי הבד את המשך האצירה של שמן הזית   בתנאי שישלמו להם על העבודה בכסף ולא בשמן זית ,כי לא היה להם היכן להחסן , מחיר פח שמן זית ירד למחירים מגוחכים עד שבמגזר הבינו שמודבר בשמן זית לשנתיים הרי ידוע שיש סירוגיות בתנובת עצי הזית . ומחיר שמן הזית חזר למצב שפוי.

והכן השנה לא היה שמן זית בדגש על המגזר.

מספר סיבות יש לכך , שנה קודמת עמוסה, גיזום חריף , צימוח חדש דל , וחום בחודשי החורף, כול הדברים הללו משפיעים על תנובת עצי הזית.

ואילו אצלי בכרמים היו זיתים בשפע. מכמה סיבות , האקלים המקומי אצלנו קר יותר, גיזום רציף כול שנה ממתן את הסירוגיות, חיגור העצים , וכמובן השקיה.


מיד בתום המסיק החלה מכירת שמן הזית, בהתחלה בקצב רגיל התואם את השנים הקודמות, הלקוחות הוותיקים שלי רכשו שמן זית , בשלב די מוקדם התחלתי לקבל הזמנות מלקוחות חדשים, בתחילה מעט פה ומעט שם ובהמשך בקצב מדהים, ואז הבנתי מהלקוחות החדשים שנגמר שמן הזית אצל הספקים הקבועים שלהם ואז הם החלו לחפש והגיעו אלי.


כעת גם אצלי נגמר שמן הזית למכירה. אחד החברים הוסיף בצחוק שעכשיו גם אני צריך לקנות שמן זית (קצת הגזים).


אז נמתין למסיק הבא בסוף הסתיו הקרוב וכבר אפשר לראות את הזיתים החדשים מפארים את עצי הזית.

אלון קמינקר

שמן זית חדש יימכר לאחר המסיק הקרוב בסתיו

יום שבת, 27 באפריל 2024

פריחה

 האביב כבר כאן והזיתים בשיא פריחתם , המחזוריות של הטבע היא דבר קבוע, סתיו, חורף ,אביב ,קיץ. 

בשבוע שעבר היו מספר ימי שרב , בהם הטמפרטורות הגיעו לשיאים , חום שלא נמדד כבר 30 שנה בחודש אפריל , ובדיוק עצי הזית בשיא הפריחה שלהם.

ועכשיו אני יושב מול המחשב כאשר בחוץ יורד גשם, אביב ישראלי רגיל.

עצי הזית כאמור לא חשים את המתרחש בחוץ , עצי הזית לא שמעו על חמאס ועל חיזבאללה, לא מכירים את נסראללה ולא את סינוואר, שני הצוררים הללו שרוצים להשמיד את מדינת היהודים (אם רק הדבר היה עולה בידם) עצי הזית במחזוריות הקבועה שלהם , מחזוריות של עונות השנה ועכשיו פריחה.

ביום שמתחילה הפריחה אני מתחיל להשקות את עצי הזית, כול יום (למעט שבת) בקרי ההשקיה פותחים לעצי הזית את המים וסוגרים אותם , יש כאלה שיגידו "הזיתים לא צריכים מים או הזיתים מסתפקים במעט מים " אז זה ממש לא נכון , בשביל לקבל שמן צריך פרות זית , בעת הפריחה (שגם השנה קרתה בשיא החום) עץ הזית מחפש מים , אם לעץ הזית יש מים זמינים בקרקע אז אין בעיה אם לא עץ הזית פונה למקור הכי קל ,לפריחה ולחניתה , ואם הוא ממש את המים שבפרחים אזי הפריחה "נשרפת" ואין זיתים , ואם אין זיתים אין שמן ולכן אני דואג שלעצי הזית תמיד יהיו מים זמינים בקרקע וזאת ע"י השקיה.  

אנו כבר בסוף חג החרות וכולי תקווה שהחטופים ישובו הביתה במהרה , ולאחינו בני ישראל שיהיה חג שמח.


אלון קמינקר

ניתן לרכוש שמן זית 0522369955

יום חמישי, 15 בפברואר 2024

גשם

 אתם יודעים ?

 כתבתי שאין חורף , שלא היה קר ופתאום הכול התהפך

יורד גשם 

כבר שבועיים שלא ניתן להיכנס לכרמים בגלל גשמי הברכה שירדו עלינו, גשמים איטיים לא נתחים על האדמה למעט זמן , אלה שעות שבהם יורד גשם.

גשם כזה חודר לאדמה ומרווה אותה, נשמר לתקופה ארוכה ומצמצם את הצורך בהשקיה, בגידול המסורתי בו לא משקים את עצי הזית ,גשם זה משפיע על הצימוח האביבי שעליו יהיו זיתים בעונה הבאה ולא בקרובה.

ובכול זאת כתבתי שיש לנו בעיה עם החורף הזה, כן בעיה קשה, לא קר.

טמפרטורת של אביב אופנתי.

 וזה בעיה. עצי הזית זקוקים לקור כדי לעודד את הפריחה , החניטה והצימוח.

אנו כבר באמצע פברואר וקשה לי להאמין שנקבל איזה גל קור קיצוני שישנה את המאזן.

אנו החקלאים תמיד תלויים בחסדי שמיים , שמש , גשם , רוח, קור , חום ומה לא?

משיב ברוח ומוריד הגשם (לברכה)

אלון קמינקר 

ניתן לרכוש שמן זית 0522369955



יום שלישי, 23 בינואר 2024

מזג האוויר

 בחורף שעבר לא היה מספיק קר, כאשר במסיק הקודם היה שפע של זיתים וכתוצאה מכך במסיק האחרון כמעט ולא היה זיתים על העצים.

לבודדים שהיו להם זיתים על העצים (כמוני) היו אחוזי שמן נמוכים מאוד, אני מעריך ירידה של כ30% בתפוקת השמן, בכדי לסבר את האוזן ,אזי אם כמות פרי מסויימת במסיק הקודם יצאתי מבית הבד עם 10 ג'ריקנים ,אזי במסיק הזה עם אותה כמות זיתים יצאתי מבית הבד רק עם 7 ג'ריקנים. ירידה מורגשת מאוד.

הסיבה המרכזית לכך היא שלא היה קר , בזמן המסיק כאשר הזיתים צוברים את השמן בתוכם צריך להיות קר,צריך לרדת גשם . והשנה ממש לא היה קר, לא ירד גשם , ימים בהירים ליוו אותנו בכול עת המסיק והתוצאה לעיל, אחוזי שמן נמוכים.

אז מה קורה עכשיו : היה לנו מחד אחוזי שמן נמוכים , מאידך למרבית המגדלים לא היו זיתים על העצים ואנו מקבלים מחסור מטורף בשמן זית.

המחסור הזה מורגש בכול מקום שאני פונה אליו.

 מגדלים מחפשים שמן זית על מנת לשמר את הלקוחות שלהם.

בעיה.

ומה יקרה בשנה הבאה ???????????

כמובן אי אפשר לדעת , אבל כמו שהדברים נראים ובעיקר מורגשים אז השנה ממש אין חורף. עד היום הדלקתי את התנור בבית רק 6 ערבים כאשר בד"כ הוא דולק כול לילה כי פשוט לא צריך.

לזיתים חסר מנות קור רבות ונראה ששנה הבאה תהיה שנה חלשה בתפוקת שמן הזית שלה.

אלון קמינקר

ניתן לרכוש שמן זית 0522369955