יום רביעי, 20 ביוני 2018

בתי בד 3

כמו שסיפרנו בפעם שעברה, השנה ההינו בשלושה בתי בד, אז סיפרנו על הגנב. ועכשיו נספר על השני מדיר חנא.

בזמן המסיק עובר מחפרון שאת הנהג שלו אני מכיר, הנהג עבד אצלי בבניית הבית החדש והוא רואה אותי מוסק.

"למה אתה לא מביא את הזיתים אלי לדריסה" הוא שואל.
"לא ידעתי שיש לך בית בד" עניתי 

יש להם בית בד בכפר דיר חנא, הלכתי לראות.
בית בד טוב , שני קווים של 1.5 טון שעה והכול טוב.
דיברתי עם אחיו שהוא מנהל את בית הבד , וסיכמנו את הכול. והנה אני מגיע לבית הבד בפעם הראשונה , חושכות עיני, בית הבד מלא לעייפה ורעש ובלאגן, מתברר שכול הכרמים הבשילו , החקלאים במגזר מסקו את הזיתים והכול מתנקז לבית הבד "במכה" אחת.

בעל בית הבד עסוק , אין לו זמן לדבר , ורעש ומהומה.

טוב נכנסים לקו היצור של השמן, שופכים לבור את הזיתים , ותהליך אצירת השמן מתחיל.

כמו שכבר דיברנו אז תהליך היצור בקצרה הוא:
שטיפה.
ריסוק.
ערבול.
הפרדה.
אריזה.

אחת הפעולות החשובות היא של ערבול העיסה שנוצרה. בשלב זה מתערבבת העיסה ביחד עם מים וביחד עם האוויר ותוך כדי כך נוצר לנו השמן בטעמים שמשתחררים מהפרי המרוסק ביחד עם הריחות הנעימים.

פעולת הערבול אורכת כ45 דקות עד שעה ורבע .

ומה עיני רואות ,מהלחץ של בעל בית  הבד לגמור ולקבל את כולם הוא מוריד את העיסה הישר מהמרסקת לדיקנטור, לחלק שאחראי על ההפרדה.
הדיקנטור מפריד בן המוצק (גפת) למוהל (נוזל)

הערתי להם על כך והמפעיל אומר לי כן כן עם הפה ועוד פעם אין ערבול.

לא באתי לשם יותר.

אלון קמינקר

ניתן לרכוש שמן זית 0522369955

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה