יום שני, 10 באוקטובר 2016

מוסקים



כדרכי אני מסתובב בארץ והנה בצפון השומרון ליד מושב מיעמי אני רואה את הפלאחים מוסקים
מסיק בשיטה המסורתית אוקטובר 2016

המסיק מבוצע בשיטה המסורתית, פורשים יריעות על הארץ מסביב לעץ , עם מקלות דופקים על הענפים כך שכול הזיתים נושרים על היריעה, אוספים את היריעות , מפרידים את הענפים מפרי הזית, מכניסים לשקים ומבאים לבית הבד לאצירת שמן.

עצרתי ואני מדבר בערבית עם הפלאחים, מתי התחילו את המסיק (ביום שבת) והאם לא מוקדם מידי למסיק .
עונים לי הפלאחים כי הכן מוקדם , אבל יש להם הרבה עצים ועל מנת שיספיקו למסוק את כול השטחים שלהם עליהם להתחיל מוקדם את המסיק.
בדקתי את הזיתים ויש בהם מעט שמן אבל נראה שיש בו מספיק כדי להתחיל את המסיק למרות שמוקדם עדיין.
מדובר בעצים בני 70-80 שנים מזן "בלאדי" דהינו זן מקומי , בניגוד לצפון שבו הזית הסורי (שמקורו בצור שבלבנון) מככב ,  אזי בשומרון מככבים הזנים המקומיים.
העצים גדלים "בעל" ללא השקיה, וניכר שלא מטפלים בהם כראוי, לא גוזמים ולא מעבדים את הקרקע, והיבול בהתאם 4-5 ק"ג זיתים לעץ, חצי ליטר שמן בקושי.
בתמונה רואים כי הנוף של העץ גבוהה וזה בגלל שפרות רועות בן העצים ואוכלות את הצימוח הנמוך.
הפלאחים אמרו שהיבול השנה גבוהה יותר משנה שעברה, אבל עדיין מועט.

אנחנו נתחיל למסוק בסוף החודש כאשר אנחנו יודעים שהיבול נמוך משנה שעברה, אבל מקווים שמנגד אחוזי השמן יהיו גבוהים יותר.

ולאחנו בני ישראל חתימה טובה ,צום קל, ושנה טובה.


אלון קמינקר


ניתן לרכוש שמן זית כתית מעולה 0522369955


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה