יום רביעי, 13 באוגוסט 2025

ביקור

אתמול ביקר אותנו בכרם הזיתים פרופסור ארנון דג.
הפרופסור ארנון דג הינו מבכירי העוסקים בחקר הזית בישראל .

נתחיל 5 שנים אחורה, בכנס בשפיים שדן בנושא הזיתים בישראל אחר שנת שפל ביצור והפקת שמן זית בישראל שאלתי את הפרופסור " למה לא מחגרים את העצים?"
לחגר?
כן לחגר עניתי , אני מחגר את עצי הזית ובכך שומר על יבול גבוה בכול שנה, כמעט ולא מרגיש שנות OFF .
עבר הזמן , עוברות השנים ובבקרו של הפרופסור בצפון סר לכרם שלי הנמצא בכניסה לשמורת החולה.

אז מה זה חיגור ?
המילה חיגור מהמילה חגורה, על ענף אחד מענפי עץ הזית מקלפים פס של קליפה דק מסביב לכול הענף ובכך גורמים לסוכרים המיוצרים בעלים לעצור ולא לרדת לשורשים , ובכך מגבירים את הפריחה והיבול באותו ענף.
בעבר הפעולה הזו היתה מקובלת ועם חלוף השנים הפסיקו לחגר עצי זית בישראל .
פעולה זו אינה יחודית לעצי הזית אלה מקובלת בגידולים רבים כגון אבוקדו , הדרים , נשירים ועוד.

הצגתי בפני האורח את נושא החיגור,  מה הפעולה המבוצעת , והתועלת שבה, הצגתי עצי זית מזן קורטינה שהשנה ללא זיתים למעט הענפים שאותם חיגרתי . ובכלל האורח התרשם מכמות הזיתים על העצים כאשר בכלל הארץ אין זיתים, כרמים שלמים ללא זיתים .
אמרתי לאורח שבהשקעה קטנה מאוד משפרים את תנובת עצי הזית בכ 20%-30% ובשנות OFF אף יותר.

מתברר שמתוכנן מחקר רציני לבדיקת נושא החיגור בזיתים ובו יבדקו באופן מקצועי את יעילות החיגור בזיתים, והאורח בא ללמוד מבעל ניסיון את הנושא (כבוד) .
הצגתי בפני האורח את השאלות שיש לי בנושא כגון עיתוי החיגור, ומה ההשפעה לאורך שנים .
כמי שמחגר שנים את עצי הזית ברורה לי התועלת מהליך זה.

אלון קמינקר


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה